Abstract
A trial was carried out in the cultivation of organic tomato (S. lycopersicum), whose objective was to determine the treatment with the best cost benefit from the financial analysis, the research is experimental, it was developed in two phases, a greenhouse phase where the plants they were developed in a controlled environment up to 45 days and the second phase is transplants to the final field where they will culminate their maturity cycle and cultural work. The evaluated treatments were: T1- Control; T2- 50% soil + 50% compost; T3- 100% compost; T4- Nitrogen + Zeolite; T5- Nitrogen + Phosphorus + Zeolite; T6- Nitrogen + Phosphorous + Potassium + Zeolite; T7- Nitrogen + Phosphorus + Potassium + Boron + Zeolite; the methodology used was the CYMIT financial analysis. The results obtained in this research point to treatment T7 (complete fertilization + zeolite) as the best cost benefit $ 1.83; and the best efficiency, with averages of 98.56% for N, 147.84% for P, 147.84% for K.
References
Bonilla, E. (2015). Manual de buenas prácticas de manejo de poscosecha y transporte de (BPPC/T). 1- 138. (U. C. ECUADOR, Ed.) Quito, Pichincha, Ecuador.
Bugarín-Montoya, R., Galvis-Spinola, A., SánchezGarcía, P., & García-Paredes, D. (2002). Acumulación diaria de matería seca y de potasio en plantas de Tomate. Terra latinoamericana, 20(4), 401 - 409.
Deleg, M., & Merchang, C. (2015). ánalisis de las caracteristicas organolepticas del tomate riñon cultivado en la provincia del Azuay y su aplcación gastronómica. Cuenca, Azuay, Ecuador.
Eroski (2013).
Espinoza, A. L. (1995). Una Visión práctica del manejo de la nutricón. Potosi, Quito , Pichincha : Ecuador.
FIRA. (2017). Fidecomisos instituidos en Relación con la Agricultura. (2017). Panorama agroalimentario del tomate riñón. Mexico: Resolución Técnica. 1ed.
GEODATOS. (2020). Coordenadas geográficas de Pedernales.
Montoya, M. M. ( 2016). Estudio de viabilidad financiera para la producciòn de tomate cherry orgánico en Zamorano y su comercializaciòn en orgànico Store, Tegucigalpa. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, 3 - 27.
IPNI. (2012). Manual Internacional de Fertilidad de los suelos. 2012 EEA INTA Anguil Ing. Agr. Guillermo Covas, 1- 162. (A. Q.-A. Bono, Ed.) Quito, Pichincha, Ecuador: EDICIONES INTA.
Monge Pérez, J.E., Loría Coto, M. (2019). Producción de tomate (Solanum lycopersicum) en invernadero:comparación agronómica entre tipos de tomate. (RevistaSEP-PyS@uned.ac.cr, Ed.) Revista Posgrado y SociedadSistema de Estudios de PosgradoUniversidad Estatal a Distancia, Volumen 17(Número 1), 1-20.
Pérez, K. S. (2018). “Producción del tomate riñon (Lycopersicum esculentum Mill.). 1 - 57. Ambato, Latacunga, Ecuador.
Saltos, A. S. (2015). “Evaluación de tres soluciones nutritivas en el tomate horticola Lycopersicum esculentum) en los hibridos Pietro y Sita Mediante el sistema de Slabs. Documento final del proyecto de Investigación para el titulo de obtener el grado de Ingeniero Agronómo. Cotopaxi, Imbabura, Ecuador.
Tei, F., Benincasa, P., & Guiducci, M. (2002). Concentración critica de Nitrógeno en el procesamiento del tomate. Revista europea de agronomía (EUR J AGRON), 18(45 - 55), 18 : 45 - 55. DOI:10.1016/S61-0301(02)00096-5
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2021 Tyrone Antonio Zambrano Barcia, Diana Patricia Castro Cedeño, Randy Vera Vera, Diego Alejandro Zambrano Zambrano, Jacinto Andrade Almeida