Effect of feed supplemented with a probiotic mixture on the productive parameters of Cavia porcellus, cuy.
PDF (Español (España))

Keywords

cavia porcellus
guinea pigs
probiotic
productive parameters cavia porcellus
cuyes
probiótico
parámetros productivos

How to Cite

Andía Ayme, V., & Ángeles Lazo, A. M. (2021). Effect of feed supplemented with a probiotic mixture on the productive parameters of Cavia porcellus, cuy. Tayacaja, 4(2), 13–21. https://doi.org/10.46908/tayacaja.v4i2.167

Abstract

The main objective was to evaluate the effect of feed supplemented with a probiotic mixture in the improvement of the productive parameters of Cavia porcellus, guinea pig. Thirty-six male kits weaned at 14 ± 2 days of age used for which the random design with four treatments, three repetitions and three animals per pool used. The averages subjected to the Tukey contrast test. The treatments were T0 as control, T1 50 ml, T2 100 ml and T3 150 ml of the probiotic mixture, respectively. Probiotics provided on a daily basis, mixing with the balanced food. The parameters evaluated were weight gain, feed intake in dry matter, feed conversion and carcass performance. The results showed that the inclusion of a probiotic mixture of Lactobacillus acidophilus, L. casei and Saccharomyces cerevisiae in guinea pig, feeding had a significant effect (p <0.05) on feed consumption and carcass performance. There were no significant differences for weight gain and feed conversion. However, numerically in all treatments with doses of the probiotic mixture, it exceeded the control; it also allowed reaching the commercial weight of the guinea pig at eight weeks.

https://doi.org/10.46908/tayacaja.v4i2.167
PDF (Español (España))

References

Aguilar, G., Bustamante, J., Bazán, V., y Falcón, N. (2011). Diagnóstico situacional de la crianza de cuyes en una zona de Cajamarca. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 22 (1), 09-14. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Barboza F. T., De Souza Rodrigues., S. Leite., C. Gois., H. da Silva Araújo., G. de Alencar y A. Queiroz. (2020). Effect of sex on carcass yield and meat quality of guinea pig. Journal of Food Science and Technology, 1-7. Universidad Federal del Valle de São Francisco. Petrolina, Pernambuco, Brasil.

De Barros, D. S., Júnior, J. G. C., Corrêa, V. S., de Abreu, J. G., Fraga, A. L., Mainardi, F., y Dutra, V. (2008). Efeito da adição de probiótico e prebiótico sobre o ganho de peso, consumo de ração e ocorrência de diarréia em leitões na fase de aleitamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 9 (3). Universidade Federal da Bahia, Brasil.

Bazay, G., Carcelén, F., Ara, M., Jiménez, R., González, R., y Quevedo, W. (2014). Efecto de los manano-oligosacáridos sobre los parámetros productivos de cuyes (Cavia porcellus) durante la fase de engorde. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 25 (2), 198-204. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Camacho, J. (2008). Efecto del probiótico (lacto-sacc) en la alimentación de cobayos criollos machos en la fase de crecimiento y engorde. Tesis de pregrado. Universidad Nacional de Loja, Imbabura. Ecuador. 106 pp.

Cano, J. (2012). Efecto de la suplementación de prebiótico liquido sobre los parámetros productivos en cuyes (Cavia porcellus) durante la fase de crecimiento y engorde. Tesis de pregrado. Universidad Nacional Mayor de San Marcos. 65 pp.

Cano J., F. Carcelén., M. Ara., W. Quevedo., A. Alvarado y R. Jiménez. (2016). Efecto de la suplementación con una mezcla probiótica sobre el comportamiento productivo de cuyes (Cavia Porcellus) durante la fase de crecimiento y acabado. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 27 (1), Universidad Nacional Mayor de San Marcos, pp. 51-58.

Canto F., W. Bernal y J. Saucedo. (2019). Efecto de suplementación con probiótico (Lactobacillus) en dietas de alfalfa y concentrado sobre parámetros productivos de cuyes mejorados en crecimiento y engorde. Revista Científica Ciencias Naturales e Ingeniería, 1(2), 39-44. Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza. Chachapoyas, Amazonas.

Chauca, L. (1997). Producción de Cuyes Cavia porcellus. Food and Agriculture Organization, Naciones Unidas. Roma, 80.

Chaucheyras-Durand F., & H. Durand. (2010). Probiotics in animal nutrition and health. Beneficial microbes, 1(1), 3-9.

Chaucheyras-Durand F., D Walker & A. Bach. (2008). Effects of active dry yeasts on the rumen microbial ecosystem: Past, present and future. Animal Feed Science and Technology, 145(1-4), 5-26.

Delcenserie V., D. Martel M. Lamoureux., J. Amiot., Y. Boutin & D. Roy. (2008). Immunomodulatory effects of probiotics in the intestinal tract. Current issues in molecular biology, 10(1/2), 37.

Flores,, M. (2014). Efecto de probióticos (Saccharomyces cerevisiae y Enterococcus faecium) en el engorde y sanidad de cuyes-Ayacucho. Tesis de pregrado. Universidad Nacional de San Cristóbal de Huamanga. Ayacucho. 77pp.

Garcia‐Mazcorro F., V. Rodriguez‐Herrera., G. Marroquín‐Cardona & R. Kawas. (2019). The health enhancer yeast Saccharomyces cerevisiae in two types of commercial products for animal nutrition. Letters in applied microbiology, 68(5), 472-478.

Guevara, J., & F. Carcelén. (2014). Efecto de la suplementación de probióticos sobre los parámetros productivos de cuyes. Revista Peruana de Química e Ingeniería Química, 17(2), 69-74. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Jurgens M., A. Rikabi & D. Zimmerman. (1997). The effect of dietary active dry yeast supplement on performance of sows during gestation-lactation and their pigs. Journal of animal science, 75(3), 593-597.

Jurado H., E. Orbes y L. Mesías. (2017). Evaluation in vivo of Lactobacillus plantarum with probiotic characteristics by blood chemistry, immunohisto química and electron microscopy in Cavia porcellus. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 15 (2), 11-21. Facultad de Ciencias Pecuarias. Universidad de Nariño, Colombia.

Kritas K., E. Petridou., P. Fortomaris., E. Tzika., G. Arsenos y G. Koptopoulos. (2008). El efecto de los probióticos en la microbiología, la salud y el rendimiento de los conejos de engorde. Asian - Australasian Journal of Animal Sciences, 21 (9), 1312-1317.

Lázaro D., C. Carcelén., A. Torres & G. Ara. (2005). Efecto de probióticos en el alimento de marranas sobre los parámetros productivos de lechones. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 16 (2), 97-102. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

León Z., E. Silva., A. Wilson y M. Callacna. (2016). Vitamina C protegida en concentrado de Cavia porcellus, cuy, en etapa de crecimiento - engorde, con exclusión de forraje. Scientia Agropecuaria, 7 (SPE), 259-263. Universidad Nacional de Trujillo, Perú.

Lui F., M. de Oliveira., R. Caires y C. Cancherini. (2005). Desempenho, rendimento de carcaça e pH cecal de coelhos em crescimento alimentados com dietas contendo níveis de probiótico. Ciência Animal Brasileira, 6(2), 87-93. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. São Paulo, Brasil.

Markowiak P., y K. Śliżewska. (2018). The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut pathogens, 10 (1), 21.

Molina, M. 2008. Efecto probiótico de Lactobacillus acidophilus y Bacillus subtilis en cuyes (Cavia porcellus) de engorde. Tesis Escuela Politécnica del Ejército. Ecuador. 118 pp.

Morales, M. (2017). Patógenos bacterianos y parasitarios más frecuentes en cuyes de crianza familiar-comercial en tres distritos de la Provincia de Bolognesi, Departamento de Ancash en época de seca. Tesis. Universidad Nacional Mayor de San Marcos. 72 pp.

Phillips I., M. Casewell., T. Cox., B. De Groot., C. Friis., R. Jones y J. Waddell. (2004). Does the use of antibiotics in food animals pose a risk to human health? A critical review of published data. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 53(1), 28-52.

Quintana, E. (2009). Suplementación de dietas a base de alfalfa verde con harina de cebada más una mezcla mineral y su efecto sobre el rendimiento y eficiencia productiva en cuyes en crecimiento en el Valle del Mantaro. Tesis. Universidad Nacional Mayor de San Marcos. 85 pp.

Ramírez R., Z. Santisteban., R. Pérez., R. Valera y M. Medina. (2005). Evaluación del efecto probiótico del Lactobacillus spp de origen aviar en pollitas de inicio reemplazo de la ponedora comercial en los primeros 42 días de edad. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, 6(9), 1-8. Málaga, España.

Ritchie L & N. Romanuk. (2012). A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases. PloS one, 7(4).

Rodríguez, L. (2002). Bacterias productoras de ácido láctico: Efectos sobre el crecimiento y la flora intestinal de pollos, gazapos y lechones. Universidad Complutense de Madrid. 193 pp.

Sánchez-Macías D., L. Barba-Maggi., A. Morales-de la Nuez y J. Palmay-Paredes. (2018). Guinea pig for meat production: A systematic review of factors affecting the production, carcass and meat quality. Meat science, 165-176.

Servin, L. (2004). Antagonistic activities of lactobacilli and bifidobacteria against microbial pathogens. FEMS microbiology reviews, 28(4), 405-440.

Sun Z., T. Wang., N. Demelash., S. Zheng., W. Zhao., X. Chen y G. Qin. (2020). Effect of Yeast Culture (Saccharomyces cerevisiae) on Broilers: A Preliminary Study on the Effective Components of Yeast Culture. Animals, 10(1), 68.

Torres C., F. Carcelén., M. Ara., H. San Martín., R. Jiménez., W. Quevedo y J. Rodríguez. (2013). Efecto de la suplementación de una cepa probiótica sobre los parámetros productivos del cuy (Cavia porcellus). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 24(4), 433-440. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Valdizán C., F. Carcelén., M. Ara., S. Bezada., R. Jiménez., A. Asencios y J. Guevara. (2019). Efecto de la inclusión de probiótico, prebiótico y simbiótico en la dieta sobre los parámetros productivos del cuy (Cavia porcellus). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 30(2), 590-597. Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Zihler A., C. Chassard., C. Lacroix y M. Gagnon. (2011). Protective effect of probiotics on Salmonella infectivity assessed with combined in vitro gut fermentation-cellular models. BMC microbiology, 11(1), 264

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Vidalina Andía Ayme, Ana María Ángeles Lazo

Downloads

Download data is not yet available.