In vitro evaluation of 14 culture media on the mycelial growth of Moniliophthora perniciosa (Stahel) Aime & Phillips-Mora
PDF (Español (España))

Keywords

Culture medium
M. perniciosa
plant extracts
radial growth Medio de cultivo
M. perniciosa
extractos vegetales
crecimiento radial

How to Cite

Huaman Pampañaupa, J. S., Márquez Romero, F.-R., Cabrera Márquez, S., & Paricoto Apaza, D. G. (2021). In vitro evaluation of 14 culture media on the mycelial growth of Moniliophthora perniciosa (Stahel) Aime & Phillips-Mora. Tayacaja, 4(1), 168–179. https://doi.org/10.46908/tayacaja.v4i1.162

Abstract

Cocoa cultivation in Peru is increasing due to the expansion of productive areas and improved yields, however, the presence of the three main diseases (brown ear, witch's broom and moniliasis) significantly affect the yields in cocoa plantations with low maintenance level, with the objective of determining the culture media that allow greater radial growth of Moniliophthora perniciosa, for which it is necessary to have viable management and control strategies. In vitro tests of chemical and biological control require that the isolates present appropriate mycelial growths, for which reason the comparison of 14 non-conventional solid culture media with 6 repetitions was proposed. The treatments were maltacervezneg, caraota bean, achiote, cascmazorca, rice, yellow corn, frugos, mbamilaceo, potato, molazacacao, vegetables, masabourd, broom green and gelatin, on which basidiocarps of M. perniciosa from Cacaopampa-Santa Ana were planted, glued in the center of the lid of the 90 mm petri dishes and incubated for 12 days at 25 ° C temperature. The culture media that allowed greater radial growth of M. perniciosa were medium malt from dark beer, caraota beans, achiote and cocoa husk with 90.00, 87.08, 82.58 and 66.75 mm respectively and the medium potato (PDA) presented a performance of 50 % lower than the Maltacerveneg medium in the radial growth of monosporic culture of M. perniciosa.

https://doi.org/10.46908/tayacaja.v4i1.162
PDF (Español (España))

References

Aime, M. C., and Phillips-Mora, W. (2005). The causal agents of witches’ broom and frosty pod rot of cacao (chocolate, Theobroma cacao) form a new lineage of Marasmiaceae. Mycologia 97:1012- 1022. DOI: 10.3852 / micología.97.5.1012

Alarcón M, O; Aldazabal, M; Martínez, J. (1996). Influencia del sol y la sombra en la calidad y el rendimiento del grano de café. Centro Agrícola 23(3):11-16. Appiah, A. A., J. Flood, S. A. Archer, y P. D. Bridge. (2004). Molecular Analysis of the Major Phytophthora Species on Cocoa. Plant Pathology 53(2):209-19. DOI: 10.1111/j.0032-0862.2004.00980.x.

Aragón-López, Yesenia, Alma Dolores PérezSantiago, Marco Antonio SánchezMedina, Yesenia Aragón-López, Alma Dolores Pérez-Santiago, y Marco Antonio Sánchez-Medina. (2020) Cultivo in vitro de Lactarius volemus en la búsqueda de lectinas fúngicas. TIP. Revista especializada en ciencias químico-biológicas 23. DOI: 10.22201/fesz.23958723e.2020.0.269.

Barrozo, M. A. S., K. G. Santos, y F. G. Cunha. (2013). Mechanical Extraction of Natural Dye Extract from Bixa Orellana Seeds in Spouted Bed». Industrial Crops and Products 45:279- 82. DOI: 10.1016/j.indcrop.2012.12.052.

Boddy, Lynne. (2016). Chapter 4 - Genetics – Variation, Sexuality, and Evolution». Pp. 99-139 en The Fungi (Third Edition), editado por S. C. Watkinson, L. Boddy, y N. P. Money. Boston: Academic Press.

Bressani, R., D. A. Navarrete, A. García Soto, y L. G. Elías. (1988). Culinary Practices and Consumption Characteristics of Common Beans at the Rural Home Level». Archivos Latinoamericanos De Nutricion 38(4):925-34.

Casas-Godoy, Leticia, y Iliana Barrera-Martínez. (2021). «Revalorización de residuo de malta de cerveza para producir celulasas con hongos aislados en playas del estado de Jalisco». RINDERESU 5(2).

Cuvi, Cuvi, y Jemberly J. (2013). Estudio de la actividad biológica in vitro de extractos de Bixa Orellana l., Carica Papaya l., Piper Aduncum l. contra patógenos vegetales.

De Oliveira, Bruno V., Gleidson S. Teixeira, Osvaldo Reis, Joan G. Barau, Paulo José P. L. Teixeira, Maria Carolina S. do Rio, Romênia R. Domingues, Lyndel W. Meinhardt, Adriana F. Paes Leme, Johana Rincones, y Gonçalo A. G. Pereira. (2012). «A Potential Role for an Extracellular Methanol Oxidase Secreted by Moniliophthora Perniciosa in Witches’ Broom Disease in Cacao». Fungal Genetics and Biology 49(11):922- 32. DOI: 10.1016/j.fgb.2012.09.001.

Fulton, RH. (1989). La trilogía de la enfermedad del cacao: mazorca negra, pudrición de la mazorca de monilia y escoba de bruja. Enfermedad de las plantas, 73 , 601–603.

García Olmedo, Francisco. (1965). Ensayos analíticos para la cebada y la malta II». Cereales (177):17-20.

Krauss, Ulrike, G. Martijn ten Hoopen, Eduardo Hidalgo, Adolfo Martínez, Tim Stirrup, Claudio Arroyo, Johnny García, y Manuel Palacios. (2006). The Effect of Cane Molasses Amendment on Biocontrol of Frosty Pod Rot (Moniliophthora Roreri) and Black Pod (Phytophthora Spp.) of Cocoa (Theobroma Cacao) in Panama. Biological Control 39(2):232-39. DOI: 10.1016/j.biocontrol.2006.06.005.

Lisboa, Daniela, Harry Evans, João Araújo, Samuel Elias, y Robert Barreto. (2020). Moniliophthora perniciosa, the mushroom causing witches’ broom disease of cacao: Insights into its taxonomy, ecology and host range in Brazil. Fungal Biology 124. DOI: 10.1016/j.funbio.2020.09.001.

Loaiza, Toledo, y Yanela Madeleine. (2021). Determinación de la incidencia de los factores pH y medio de cultivo en la obtención del pigmento (cinabarina) a partir del hongo Pycnoporus sanguineus.

Loguercio, Leandro Lopes, Aítala Carvalho de Carvalho, Givaldo Rocha Niella, Jorge Teodoro De Souza, y Alan W. Villela Pomella. (2009). Selection of Trichoderma Stromaticum Isolates for Efficient Biological Control of Witches’ Broom Disease in Cacao. Biological Control 51(1):130-39. DOI: 10.1016/j.biocontrol.2009.06.005.

Másmela-Mendoza, Julián Esteban. (2019). Distribución potencial y nicho fundamental de Moniliophthora spp en cacao de América y África1. Agronomía Mesoamericana 30(3):659- 79.

Matías-Luis, Gabriel, Marco Antonio SánchezMedina, María del Socorro Pina-Canseco, Yadira Gochi-Ponce, Margarito MartínezCruz, Eduardo Pérez-Campos, y Alma Dolores Pérez-Santiago. (2021). Evaluación del crecimiento radial de Lactarius volemus en medio semisólido. Journal of Negative and No Positive Results 6(7):926-40. DOI: 10.19230/jonnpr.3841. Matthews, R. (1989).

Legumes, Chemistry, Technology and Nutrition. Marcell Dekker, Inc USA. 389pp. Mejía, L. C., Rojas, E. I., Maynard, Z., Bael, S. V., Arnold, A. E., Hebbar, P., Samuels, G. J., Robbins, N., & Herre, E. A. (2008). Endophytic fungi as biocontrol agents of Theobroma cacao pathogens. Biological Control, 46(1), 4-14.

Mejía, Luis C., Enith I. Rojas, Zuleyka Maynard, Sunshine Van Bael, A. Elizabeth Arnold, Prakash Hebbar, Gary J. Samuels, Nancy Robbins, y Edward Allen Herre. (2008). Endophytic Fungi as Biocontrol Agents of Theobroma Cacao Pathogens. Biological Control 46(1):4- 14. DOI: 10.1016/j.biocontrol.2008.01.012.

Ministerio de Desarrollo Agrario Y Riego (MIDAGRI). (2021). Observatorio de Commodities: Cacao. Boletín de publicación trimestral (octubrediciembre-2020). Dirección General de Políticas Agrarias. Dirección de Estudios Económicos. Lima-Perú. 20p.

Nelson, D.L., Cox, M.M. (2005). Principios de Bioquímica. 4ª ed. Barcelona: Omega. 1192 p. Pérez-Vicente, Luis. (2018). Moniliophthora roreri H.C. Evans et al. y Moniliophthora perniciosa (Stahel) Aime: impacto, síntomas, diagnóstico, epidemiología y manejo. Revista de Protección Vegetal, 33(1), 00. Recuperado en 03 de julio de 2021.

Pimentel-Mani, Iana, Maria C. Oliveira, Sarah COLima-Dóro, Poliana Carneiro-Martins, y Marcos AP Souza-Júnior. (2020). Valor nutricional y niveles de inclusión de harina residual de semilla de achiote en dietas para codorniz Japonesa. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias 33(2):110-20. DOI: 10.17533/udea.rccp.v33n2a03.

Ploetz, Randy. (2016). The Impact of Diseases on Cacao Production: A Global Overview». Pp. 33-59 en Cacao Diseases: A History of Old Enemies and New Encounters, editado por B. A. Bailey y L. W. Meinhardt. Cham: Springer International Publishing.

Prado, Ana Flavia de Souza. (2021). Analice fitoquímica do extrato etanólico de Bixa orellana L. Ramírez, Guamán, Bertha Guadalupe. (2018). Efecto antifúngico del extracto metanólico de las hojas de achiote (bixa orellana l.) sobre láminas de acrílico contaminadas de candida albicans. Estudio in vitro.

Ríos-Ruiz, R. (2017). Fito Sanitización como Estrategia Principal de Manejo Integrado de Enfermedades en Cacao en el Perú: Tres Décadas y Media de Estudios de Epidemiología y Eficiencia de Control. 2017 International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Lima, Perú, 13-17 November 2017.

Serrano, José, y Isabel Goñi. (2004). Papel del frijol negro Phaseolus vulgaris en el estado nutricional de la población guatemalteca. Archivos Latinoamericanos de Nutrición 54(1):36-44.

Solano, Carolina Osorio, Carlos Alberto Orozco Castaño, Germán Ariel López Gartner, y Fredy Arvey Rivera-Páez. (2012). Variabilidad genética de Moniliophthora perniciosa (Stahel) Aime y Phillips-Mora, comb. nov. (Agaricales - Marasmiaceae) en variedades de cacao (Theobroma cacao L.). Acta Agronómica 61(2):93- 101.

Stahel G. (1915). Marasmius perniciosus Stahel in Global Biodiversity Information Facility (GBIF) Secretariat (2021). GBIF Backbone Taxonomy. In: Bull. Dep. Landb. Suriname 33: 16.

Tirado-Gallego, Paola Andrea, Andrea LoperaÁlvarez, y Leonardo Alberto RíosOsorio. (2016). Estrategias de control de Moniliophthora roreri y Moniliophthora perniciosa en Theobroma cacao L.: revisión sistemática. Ciencia y Tecnología Agropecuaria 17(3):417-30. DOI: 10.21930/rcta.vol17_num3_art:517.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Jhojan Sven Huaman Pampañaupa, Fanny-Rosario Márquez Romero, Sara Cabrera Márquez, Dilman Glicerio Paricoto Apaza

Downloads

Download data is not yet available.